regio: geen regio gekozen
Selecteer een gemeente of samenwerkingsverband:
Inleiding
U ziet hier de cijfers over het jeugdzorggebruik van jeugdigen in uw gemeente of regio. Jeugdzorg is onderverdeeld in jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Jeugdhulp bestaat uit:
- Ambulante jeugdhulp van het lokale team
- Begeleiding thuis bij problemen in het gezin (ambulante jeugdhulp)
- Pleegzorg (hulp door pleegouders)
- Jeugdzorgplus (hulp voor jongeren met ernstige problemen)
- Hulp in een instelling voor jeugd- en opvoedhulp
- Jeugd-ggz (hulp voor kinderen met psychische problemen)
- Jeugdzorg voor kinderen met een verstandelijke beperking
Jeugdhulp wordt ook uitgesplitst naar jeugdhulp met en jeugdhulp zonder verblijf. Onder Jeugdbescherming valt: Ondertoezichtstelling en voogdij/jeugdbescherming.
Toelichting cijfers
In deze indicator zijn de cijfers weergegeven van het jeugdzorggebruik in de groep jongeren van 0 tot 23 jaar in uw geselecteerde regio of gemeente. De gegevens kunt u vergelijken met andere regio’s, gemeenten of het landelijk gemiddelde. Tevens ziet u de trendgrafiek van de afgelopen drie jaar.
Jeugdzorggebruik in uw gemeente of regio
Waar staat uw regio ten opzichte van andere regio’s? Hoog betekent veel jeugdigen maken gebruik van jeugdzorg, laag betekent weinig jeugdigen maken gebruik van jeugdzorg. Elke staaf geeft het gemiddelde van de laagste 5% van de regio’s tot de hoogste 5%.
Onderverdeling jeugdzorggebruik naar leeftijd
De figuur geeft het aandeel kinderen die een vorm van jeugdzorg ontvangen voor uw gemeente/regio weer, het landelijk gemiddelde en de onderverdeling in 0-4 jarigen, 4-12 jarigen, 12-18 jarigen en 18-23 jarigen.
Jeugdzorggebruik in Nederland
Dit landkaartje geeft het percentuele gebruik van jeugdzorg per gemeente of regio weer, waarbij kleur donkerblauw het hoogste gebruik weergeeft en kleur lichtblauw het laagste. De data per gemeente of regio kunt u als Excel (.csv bestand) downloaden.

Jaar data: 2017
Trend Jeugdzorggebruik
De figuur geeft de trend van het jeugdzorggebruik onderverdeeld in jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering weer voor uw gemeente/regio. Onder de figuur kunt u de desbetreffende trend voor uw gemeente/regio, Nederland en leeftijdscategorie aan of uitzetten door erop te klikken.
Wat kan ik met de cijfers uit mijn regio?
De meeste kinderen ontwikkelen zich goed, maar een klein deel heeft zodanige problemen dat zij extra ondersteuning of hulp nodig hebben. Dan zijn kwalitatief hoogwaardige opvoeding, opvang, onderwijs, ondersteuning en hulpverlening nodig, maar vooral ook goede afstemming daartussen. Zicht op het jeugdzorggebruik geeft input voor het gesprek tussen onderwijs en gemeente/jeugdhulp over verdere afstemming en samenwerking en inzet van jeugdhulp/oza’s op scholen. En over de wijze waarop voor deze risicogroepen het schoolsucces en daarmee hun toekomstkansen bevorderd worden.
Wilt u een compleet beeld met gerelateerde cijfers, zoals problematiek van kinderen, bekijk dan voor uw gemeente of regio het rapport ‘Hoe zorgt u voor de jeugd?’. Wilt u weten of uw werkelijke jeugdzorggebruik afwijkt van het verwachte (geschatte) gebruik? Kijk dan bij de indicator ‘jeugdzorggebruik verwacht en werkelijk‘.