Op 23 september 2021 vond het webinar datagedreven werken en passend onderwijs in de praktijk plaats. Het Steunpunt Passend Onderwijs organiseerde samen met het Dashboard Passend Onderwijs, het NJi en de VNG een digitale bijeenkomst over datagedreven werken.
Tijdens deze bijeenkomst bespraken Floris Fonville (gemeente Utrecht) en Marlies Visser (gemeente Amersfoort) voorbeelden van datagedreven werken. Welke informatieproducten gebruiken ze? Hoe gebruiken ze deze precies? Wat heeft dit tot nu toe opgeleverd? Tijdens de bijeenkomst hebben we het onder andere gehad over het belang van het voeren van het gesprek over cijfers. Vervolgens leidde Marianne Hooijsma (NJi) een interactief rondetafelgesprek aan de hand van vragen en dilemma’s rondom datagedreven werken in de praktijk.
Ga naar de presentatie op de site van het Steunpunt Passend Onderwijs of bekijk het webinar hiernaast geheel terug.
Kijktip: het voeren van een beter gesprek tussen onderwijs en jeugdzorg
Hoe dragen data bij aan het voeren van een beter gesprek tussen onderwijs en jeugdzorg? Daarover ging de eerste online bijeenkomst ‘Datagedreven werken’ op 15 april 2018. Tijdens deze interactieve bijeenkomst vertelde Cindy Poortman van University of Twente over de mogelijkheden van uw data, en met name hoe data bijdragen aan het gesprek in de regio en helpt bij het maken van beleid. Cindy Poortman: “Datagebruik begint met heldere doelen. En effectief datagebruik vereist samenwerking en verschillende soorten data.“ Na een korte pauze presenteerden Geerten de Goede van de PO- en VO-raad en Marianne Hooijsma van het NJi de verschillende informatieproducten die bijdragen aan beleid in de samenwerking onderwijs- jeugd. Het Dashboard Passend Onderwijs, het Steunpunt Passend Onderwijs en het NJi organiseerden deze online informatiebijeenkomst. De presentaties, documenten & informatie vindt u op de site van het Steunpunt Passend Onderwijs. Ook dit webinar kunt u hiernaast terugkijken.
Wilt u ook in gesprek over de cijfers?
Het Nederlands Jeugdinstituut ontwikkelde de tool Samen in gesprek over cijfers als leidraad voor beleidsmedewerkers van gemeenten, samenwerkingsverbanden passend onderwijs en jeugdzorgaanbieders om het gesprek over cijfers te voeren, de juiste mensen daarbij uit te nodigen en gezamenlijk doelen te bereiken.